Stichting Dranken Examens en Normering (SDEN)
p/a Postbus 262
2260 AG Leidschendam
T 070-2092540

info@sden.nl

Wijnexamens

De wijnconsumptie is de afgelopen 40 jaar bijna verviervoudigd. Zo dronk men in 1975 jaarlijks ongeveer 6 liter wijn per hoofd van de bevolking. Inmiddels staat de teller op 22 liter per capita per jaar. Met deze groei is ook de interesse in wijn toegenomen. Dit uit zich in het omvangrijke aanbod van wijncursussen en -opleidingen. De opgedane kennis tijdens een wijncursus kan afgesloten worden met een landelijk erkend diploma.

SDEN ontwikkelt wijnexamens op vijf verschillende niveaus. Van een instapniveau (SDEN-niveau 1) voor mensen die iets meer van wijn willen weten tot en met Magister Vini (SDEN-niveau 5) voor wijnkennis op het hoogste professionele niveau. De verschillende niveaus staan hieronder kort beschreven. Eveneens komen de examenprocedures per niveau aan bod.

SDEN-niveau 1 - Wijnvignet

Het examen SDEN-niveau 1 is bedoeld als een kennismaking met wijn voor mensen die beroepsmatig of als particulier, iets meer van wijn willen weten. Het examen SDEN-niveau 1 is bedoeld voor medewerkers in de horeca, op de wijnafdeling van een supermarkt, in de wijnhandel/slijterij of een groothandel. Daarnaast is dit examen ook geschikt voor de particuliere wijnliefhebber.

Download hier de examenprocedures voor SDEN-niveau 1 (bij afname op locatie)

SDEN-niveau 2 - Wijnoorkonde

Het examen SDEN-niveau 2, ook wel de Wijnoorkonde genoemd, is bedoeld voor horecamedewerkers in een uitvoerende functie, die wijnadvies geven op de winkelvloer of in een bar, café en restaurant.

Hiervoor is kennis nodig van specifieke wijnstijlen en moet de medewerker over de benodigde vaardigheden beschikken. Om wijnkennis te verbreden is dit examen ook passend voor de particuliere wijnliefhebber.

Download hier de examenprocedures voor SDEN-niveau 2

SDEN-niveau 3 - Wijnbrevet

Het examen SDEN-niveau 3, ook wel het Wijnbrevet genoemd, is bedoeld voor medewerkers in de detail- of groothandel en horeca waarvoor uitgebreide kennis van wijn voor hun werk noodzakelijk is. De particuliere wijnliefhebber vult met dit examen de kennis aan. 

Het diploma Wijnbrevet SDEN 3 geeft toegang tot de opleiding Vinoloog van de Wijnacademie.

Download hier de examenprocedures voor SDEN-niveau 3

SDEN-niveau 4 -Vinoloog

Het examen SDEN-niveau 4, ook wel Vinoloog van de Wijnacademie genoemd, is bedoeld voor wijninkopers, -adviseurs en/of verkopers uit de detail- of groothandel en sommeliers waarvoor specialistische kennis van wijn in hun dagelijkse werkzaamheden noodzakelijk is. Particuliere wijnliefhebbers met een diepgaande interesse in wijn komen ook in aanmerking voor dit examen.  Het examen SDEN 4 – Vinoloog kan alleen aangevraagd worden als SDEN 3 – Wijnbrevet al behaald is.

De opleiding Vinoloog van de Wijnacademie is een landelijke opleiding welke gevestigd is in Maarn. Voor alle informatie omtrent deze opleiding op niveau SDEN 4 verwijzen wij naar www.wijnacademie.nl.

SDEN-niveau 5 Magister Vini

Het examen SDEN-niveau 5 Magister Vini is bedoeld voor wijninkoopmanagers, -journalisten, -schrijvers, -adviseurs of -verkopers in de detail- of groothandel en sommeliers die hun kennis en inzicht op het hoogste professionele niveau willen laten toetsen.

Het examen SDEN-niveau 5 – Magister Vini kan alleen aangevraagd worden als SDEN-niveau 4 – Vinoloog al behaald is.

 

 Button aanvraag examen2    Button aanmelden kandidaten

 

SDEN Wijngaard Slider2

Stichting Dranken Examens en Normering (SDEN)
Saturnusstraat 60, unit 47
2516 AH  Den Haag
Telefoon: 070-2092540

info@sden.nl